sreda, julij 28, 2010

Poletje na travniku

Torki v poletju so v našem mestu travniško obarvani. Letos že tretje leto diši po nostalgiji.

Ste tudi vi preživljali poletja pred blokom (ali domačo hišo) na pisanih dekicah, s prijatelji ..., kjer smo se igrali od jutra do večera. Sama se spominjam, da smo se s sosedovimi puncami igrale s punčkami, kuhale v izpraznjenih konzervah, ko smo bile večje, smo v teh poletjih družno prebirale prve dr. romane ... Skratka bilo nam je lepo.

In tudi v našem mestu se zadnja tri leta dogajajo pisana poletja na travniku. Na zelenici v samem središču mesta se namreč odvijaNaj se kar na začetku pohvalim. Napis, ki vihra na prizorišču je moje delo. (Iz pisanega blaga sem izrezala črke in jih prišila na kuhinjske krpe, na vrvico med dvema drevesoma pa so obešene z lesenimi ščipalkami za perilo.)

Dogajanje je idejno postavila moja sestra Andreja, in ker zna fajn pisati, bom o tem, da vam povem kaj Poletje na travniku je, kar prepisala njene besede:

Prijetna zelenica v senci starih mestnih dreves ob torkih zaživi čisto svoje življenje. Malo zadiši po nostalgiji. Poletje, pisane odeje, kratki rokavi, veliko zabave, poletnega branja, razburljivih pravljic, zanimivih junakov, novih znanj ... to je Poletje na travniku!

Osnovna nit dogajanja je spoznavanje kulture preko igre, ustvarjalnic, branja ... spomniti meščane, da lahko preživijo prijetne počitniške dni - čas sonca in smeha - čeprav doma, v mestu, pa vendarle v naravi. Velenje namreč skriva veliko prijetnih zelenih kotičkov, ki so kot nalašč za takšna druženja.


Tako so v tem poletju otroci in njihovi starši že spoznavali svet slikarjev, kiparjev, lutkarjev in gledališča. Čaka pa jih še mavrični svet tiska in knjig, plesa ...
Obiskovalci pa lahko tudi le poležijo, uživajo v sončnih žarkih, poklepetajo s prijatelji, se poigrajo, rešijo kakšno križanko in prebirajo knjige ter časopise.

Pa naj govorijo fotografije (iz arhiva Festivala Velenje):

5 komentarjev:

 1. O nostalgija. Ja tudi jaz se spominjam dekic in papirja in barvic in knjig in igre s prijateljicami. Sedaj se otroci ne znajo več tako igrati. Bravo za idejo in izvedbo. Iz reportažice je razvidno da se prav lepo imate!

  OdgovoriIzbriši
 2. Prekrasno nostalgično dogajanje. Lepo je videt, da tudi poleti mesto živi.
  Tvoj napis pa je izredno domiselno izveden na krpah.

  OdgovoriIzbriši
 3. Kako čudovito in lepo bi bilo imeti takšno Poletje na travniku tudi v našem mestecu ... jaz zelo pogrešam takšne igrarije in en velik poklon Andreji in tebi ... napis je čudovit in zelo, zelo všečen ...

  OdgovoriIzbriši
 4. Super se to dogaja pri vas, odlično izgleda. Pravi odklop sredi mesta.

  OdgovoriIzbriši
 5. Od vraga sta vidve sestri :-) Super in hvala za spoine na dekah , s punčkami, barvicami, puškami :-)

  OdgovoriIzbriši