sreda, april 11, 2012

Koruzno-ajdov kruh

Takle hlebec sem spekla sinoči. Peka kruha doma res prinese v hišo toplino in neko čisto posebno razpoloženje. Vsaj sama tako čutim. Mi je kar škoda, ker nimam krušne peči.


Za takle hlebec potrebujemo:
25 dag koruzne moke
25 dag ajdove moke
50 dag bele pšenične moke
kocko kvasa
malo soli in malo sladkorja
1 dcl mleka
topla voda
4 žlice olivnega olja.

Koruzno in ajdovo moko pomešamo in poparimo s 1/2 l vroče vode, nastavimo kvas, (malo toplega mleka, notri nadrobimo kvas, ga malo posladkamo in pomokamo). V veliko skledo presejemo belo moko, dodamo ohlajeno poparjeno moko in po robu posolimo, malo pomešamo in naredimo jamico v katero dodamo kvas, pomešamo, zalijemo z olivnim oljem. Če se nam zdi masa presuha, dodamo malo mleka ali tople vode. Zgnetemo mehko testo in ga damo vzhajat. Ko testo naraste (do 3x), ga še enkrat pregnetemo. Nato sem ga dala vzhajat v pletar, še za pol ure. Med tem časom pogrejemo pečico na 220 stopinj in pečemo15 minut, znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 45 minut.
Kruh je preverjeno odličen.
 
Naj zadiši po kruhu!

4 komentarji:

  1. Ga je kak košček še ostalo? Pridem probat.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan kruhek jako mi se sviđa, hvala ti na receptu!

    Lp.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lep hlebec in verjamem, da tudi odličen.

    OdgovoriIzbriši
  4. Krušno peč pa tudi jaz pogrešam. Topline in dišanja je ob njej še več.

    OdgovoriIzbriši