nedelja, april 17, 2011

Cvetna nedelja in velikonočne delavnice

Današnje nedeljsko dopoldne sem preživela v službi, pa kljub temu praznično. Že tradicionalno smo na cvetno nedeljo pripravili druženje Mladih muzealcev na temo velikonočnih običajev, kjer so otroci in njihovi starši kot muzejski predmet lahko spoznali ragljo in veliko izvedeli o velikonočnih šegah in navadah ter seveda ustvarjali v muzejskih ustvarjalnicah. Ob teh srečanjih je pri nas vedno prijetno. Pa naj govorijo fotografije.
Na priložnostni mini razstavici, ki jo je pripravila naša kustodinja - pedagoginja Tanja Verboten, smo si lahko ogledali muzejske predmete povezane z velikonočnimi običaji.
Veliko ragljo (čisto levo na fotkici), možnarje, model za peko kolača, pisanke, praker, velikonočno gobo, snop in rožice iz krep papirja.
Veste, zakaj je na razstavi tudi praker? Zato, ker so ponavadi v času pred veliko nočjo hišo temeljito očistili, s prakerjem pa so seveda stepali preproge. Se ga še spomnite?
Osrednji predmet pa je bila raglja.
Na veliki četrtek včasih niso več delali. Takrat tudi utihnejo zvonovi in rekli so, "da gredo zvonovi v Rim". Nekdaj so v tem času zvonove v zvonikih nadomeščale velike raglje, ministrantske zvončke pa male raglje. Vse do obredov na veliko soboto so tako namesto zvonov v naših krajih glasno odmevale raglje ali klepetci, ki so s vojim truščem odganjale zle duhove. 
V ustvarjalnicah pa smo si lahko izdelali vsak svoj snop in si ga okrasili. 
Si izdelali rožico iz krep papirja (sodelavka Melita odlično obvlada to staro domačo spretnost in rožice iz začetka objave so njeno delo), pobarvali jajčko s čebulnimi olupki,

Ti dve sta moje in Loretkino delo
si okrasili jajčko s prtično tehniko

in si izdelali velikonočno voščilnico - pirhec.

Delavnice je pripravila moja sestra. Otroci in odrasli pa menim, da smo uživali. Seveda na koncu ni manjkal sladek priboljšek in topel čaj. Na take dneve v službi ni nič težko.

9 komentarjev:

 1. Bravoo to je prava i vrijedna ekipa mladih kreativaca! Napravili su jako lijepe radove, sve pohvale!
  Lijep i sunčani pozdrav:)

  OdgovoriIzbriši
 2. oo, prav fino in verjamem, da se ta dan sploh nisi počutila v službi :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Pridni ste bili in najbrž je bilo res pestro in pisano. Luštni izdelki.
  LP..♥

  OdgovoriIzbriši
 4. Uuauu kako krasni izdelki..lepo nedeljo ste imeli!

  OdgovoriIzbriši
 5. Krasno ste se imeli. Super ste se zabavali, ustvarjali in hkrati učili.

  OdgovoriIzbriši
 6. o kako lepi izdelki. vrjamem da si take dneve rada v službi. prakarja (pri nas smo rekli klofar) se pa dobro spomnim. najprej je bil tak lesen kot je prikazan na tvoji fotki, kasneje pa ga je zamenjal plastičen...joj kako sva s sestro tolki po tepihu kadar je stara mama imela greneralno čiščenje

  OdgovoriIzbriši
 7. :))))) skoraj sem že mislila, da si praker izpostavila za stepanje zaprašenih otroških riti :)))))) hec mora bit. Mi smo ga včasih veliko uporabljali, danes pa so sesalci tako dobri, da se res ne spomnem, kdaj sem preprogo nazadnje stepala. Tudi praker bi morala kar nekaj časa iskati :)))

  OdgovoriIzbriši
 8. I love it when people get together and share ideas. Great website, continue the good work!


  Here is my web blog http://www.veranna.com/vavab/coppermine/displayimage.php?album=49&pid=1178

  OdgovoriIzbriši