sobota, april 30, 2011

Prihaja nova primabalerina - Metka Baletka!

V teh deževnih dneh  nastaja še nekaj prijaznih prebivalcev moje Pisane rokodelnice. Spoznajte Metko Baletko, novo primabalerino pravljičnega sveta. Vedno nasmejana je lahka kot peresce in venomer poplesava.
No, malce pretiravam, kadar sede, zelo, zelo rada klepeta.
Saj jo zanima čisto vse.

sreda, april 27, 2011

Urh in uganka

To je Urh. Urh ima strašansko rad uganke. Veliko jih pozna in zelo vesel je, če ne veste odgovora kar iz prve.
Seveda  vam bo zastavil uganko.

Nikoli ni bilo,
nikoli več ne bo
in vendar je.

Poznate odgovor? Vesel bo, če mu ga boste napisali in mu zastavili tudi kakšno novo uganko.

torek, april 26, 2011

Sem Jani, fantič mlad

Jani je Mašin brat dvojček. Navihan fantič, vedno poln dobre volje in smeha. Z njim ni nikoli dolgčas. Zelo rad pa tudi prepeva.
Dokončala sem ga sinoči, v najhujšem nalivu letos. Kot da se je utrgal oblak poleti in ne aprila. Še toča je padala vmes. In verjemite mi, Janija ni bilo nič strah. Torej je pravi pogumen fantič.

ponedeljek, april 25, 2011

Spomladanski sprehod, smrekovi vršički in ptičje petje

Že zelo zgodaj sem odšla na lovsko kočo Rinka nad Žalcem, z namenom, da naberem smrekovih vršičkov. Ob glasnem prepevanju ptic, sta dve kukavici kazali svoje pevske zmogljivosti, katera je boljša, bolj glasna in dlje zdrži svoj ku-ku. Super je bilo.
Ob  robu gozda sem vršičke hitro nabrala.
Doma pa pripravila vse za medenje sirupa.
Potrebujemo torej: smrekove vršičke, sladkor, velik kozarec in kakšne tri tedne sonca. Sirup bo krasen.
Ob poti v dolino sem si nabrala še travniški šopek za mojo kuhinjo. Enim rožicam smo pravili zajčki, drugih (zelenih) pa žal ne poznam.Če jih kdo prepozna, bom komentarja zelo vesela.
Prijeten veliknočni ponedeljek je bil.

nedelja, april 24, 2011

Veselo Veliko noč!

Zarja velikonočnega jutra naj Vas vedno znova napolnjuje z upanjem, da je življenje močnejše od smrti, ljubezen močnejša od sovraštva.
To upanje, pa ne osramoti, ampak daje smisel in pogum,
da z vedrim pogledom zremo v prihodnost
in že sedanji trenutek živimo v upanju v končno zmago življenja nad smrtjo.
Vesele in mirne velikonočne praznike!

četrtek, april 21, 2011

Maša

To je Maša - prijazna in sanjava deklica v oblekici in tankega z nežnimi modrimi rožicami posutega blaga. Njen najljubši letni čas je cvetoča pomlad, zato ji tak vzorček še posebej lepo pristoji. Pa še vrti se oblekica, ko zapleše na s cvetjem posutem travniku.
Lase ima spete v navihan čopek. Komaj čaka, da spozna svojo novo mamo.

nedelja, april 17, 2011

Cvetna nedelja in velikonočne delavnice

Današnje nedeljsko dopoldne sem preživela v službi, pa kljub temu praznično. Že tradicionalno smo na cvetno nedeljo pripravili druženje Mladih muzealcev na temo velikonočnih običajev, kjer so otroci in njihovi starši kot muzejski predmet lahko spoznali ragljo in veliko izvedeli o velikonočnih šegah in navadah ter seveda ustvarjali v muzejskih ustvarjalnicah. Ob teh srečanjih je pri nas vedno prijetno. Pa naj govorijo fotografije.
Na priložnostni mini razstavici, ki jo je pripravila naša kustodinja - pedagoginja Tanja Verboten, smo si lahko ogledali muzejske predmete povezane z velikonočnimi običaji.
Veliko ragljo (čisto levo na fotkici), možnarje, model za peko kolača, pisanke, praker, velikonočno gobo, snop in rožice iz krep papirja.
Veste, zakaj je na razstavi tudi praker? Zato, ker so ponavadi v času pred veliko nočjo hišo temeljito očistili, s prakerjem pa so seveda stepali preproge. Se ga še spomnite?
Osrednji predmet pa je bila raglja.
Na veliki četrtek včasih niso več delali. Takrat tudi utihnejo zvonovi in rekli so, "da gredo zvonovi v Rim". Nekdaj so v tem času zvonove v zvonikih nadomeščale velike raglje, ministrantske zvončke pa male raglje. Vse do obredov na veliko soboto so tako namesto zvonov v naših krajih glasno odmevale raglje ali klepetci, ki so s vojim truščem odganjale zle duhove. 
V ustvarjalnicah pa smo si lahko izdelali vsak svoj snop in si ga okrasili. 
Si izdelali rožico iz krep papirja (sodelavka Melita odlično obvlada to staro domačo spretnost in rožice iz začetka objave so njeno delo), pobarvali jajčko s čebulnimi olupki,

Ti dve sta moje in Loretkino delo
si okrasili jajčko s prtično tehniko

in si izdelali velikonočno voščilnico - pirhec.

Delavnice je pripravila moja sestra. Otroci in odrasli pa menim, da smo uživali. Seveda na koncu ni manjkal sladek priboljšek in topel čaj. Na take dneve v službi ni nič težko.

nedelja, april 10, 2011

Spoznajte Leno

Je tudi vam pretekli teden minil kot bi pihnil? Sama sploh ne dojamem, kako hitro so se odvrteli dnevi. Bilo je polno nekih drobnih opravkov, službenih obveznosti, šivanje je čakalo na večerne ure. Tako je sinoči, po celodnevnem "štihanju" vrta pri mojih doma (Oče je cel mesec nosil gips, zato sva bila s sinom letos glavna pri tem opravilu. Že kar malce pozna, glede na to, da je pomlad kar izbruhnila.), dobila tale navihanka Lena svojo oblekico - končno.
V jutranjem soncu sem jo še pofotkala. Prav zadovoljna mi je pozirala. Ste opazile, da ima lase spete v tak fenski konjski repek.
Sedaj si pa že zaslužim eno dobro kavo, kajne?
 

ponedeljek, april 04, 2011

Pikasta toaletka za rojstni dan

V petek je praznovala Milenca - moja sodelavka in prijateljica. Zanjo sem zašila tole pikasto toaletko.
V notranjosti je podložena z rožicami - malo simbolike, naj ji bo to leto postlano z rožicami. :o)
Upam, da ji je bila všeč.

sobota, april 02, 2011

Princeske

Danes se je dan pričel s peko princesk zato sledi tudi princeskasta objava. Recept mi je prijazno izdala sodelavka Janja.
Janja, HVALA!

Za testo potrebujemo:
- 2 dcl vode
- 70 g margarine
- 100 g fine moke
- ščep soli
- 3 jajce
Margarino stopiš v vodi in pustiš, da zavre. Dodaš sol, moko in in mešaš dokler ne odstopi od posode. Ohladiš do mlačnega, nato dodajaš eno za drugo še jajca. Nabrizgaš majhne kupčke na peki papir in pečeš 40 minut na 170 stopinj.

Za kremo pa potrebujemo:
- 1/2 l mleka,
- 120 g sladkorja,
- 1 vanilij sladkor,
- 3 jajca,
- 90 g ostre moke,
- 250 ml smetane,
- 1 žlička ruma.
4,5 dcl mleka zavreš. Posebej zmešaš rumenjake s polovico sladkorja, doliješ še preostalo mleko in dodaš ostro moko ter skuhaš kot puding, da nastane gosta krema. Čistno na koncu pa dodaš še rum, sneg iz beljakov in drugo polovico sladkorja.  
Ko je testo dobro ohlajeno, ga previdno razrežeš z nožem za kruh in nabrizgaš vanilijevo kremo, ko je hladna pa še smetano.
Odlično so uspele in več kot polovico jih tudi že ni več. Vsi so jih pohvalili.
Dober tek!