sreda, oktober 09, 2013

Brezglutenski piškoti za mamo


Brezglutenski kruhki
Jesenska viroza me je položila v posteljo. Danes sem že malce bolje in čas je, da napišem tudi kakšno objavo. Konec tedna sem pekla brezglutenske piškote za mojo mamo. Celiakijo so ji diagnosticirali pred dobrimi tremi leti. In ker imam zadnje čase sama zelo podobne simptome, imam napotnico za pregled tudi sama. Se kar malce bojim naročiti.

No pa spet k bistvu objave. Mogoče pridejo komu recepti prav.

Kruhki
250 g kokosove moke
120 g čokolade v prahu
100 g zmletih orehov
250g sladkorja v prahu
3 jajca
Rumenjake ločimo od beljakov, orehe, kokosovo moko, čokolado in polovico sladkorja zmešamo, dodamo sneg iz beljakov. Iz mase naredimo kroglice in jih povaljamo v sladkorju v prahu, polagamo na peki papir in pečemo 5-8 minut na 200°, oziroma dokler piškoti ne razpokajo.

Kokosovi poljubčki
 
12,5 dag masla
20 dag sladkorja
malo limonine lupinice
2 celi jajci
za noževo konico pecilnega praška
20 dag kokosove moke
20 dag brezglutenske moke
Maslo, jajci in sadkor penasto umešamo, nato dodamo vse sestavine in premešamo. Testo pride zelo "pacasto", zato sem sama polagala testo na peki papir z žličko, ni se dalo delati kroglic. Pečemo tako dolgo da pecivo postane zlatorumeno na 170-180 stopinjah.

Lepa jesen po moje še pride. Saj ne moremo kar v zimo, kajne?

4 komentarji:

  1. Vesela sem zate, da ti gre bolje. Upam, da pri tebi ne bodo potrdili enake diagnoze kot so mami.
    Piškoti zgledajo mamljivo slastni.
    Vse dobro!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čim hitrejše okrevanje
    in kar se celjakije tiče-nikoli se ne predajta
    volja vedno najde pot
    pogumno
    piškotki so fenomenalni-tudi jaz bi enega
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. Jesenske viroze so kar tečna stvar. Jaz se jim še kar uspešno upiram. Tile piškoti pa zgledajo slastno. Nikar se ne boj iti k zdravniku. Saj bo vse v redu :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Upam, da se kmalu pozdravis, da bos lahko uzivala v jeseni. Piskotki pa zgledajo slastno.

    OdgovoriIzbriši